Ethan Steinman přijíždí do Prahy na festival dokumentů Jeden svět se zbrusu novým snímkem Ledová rovnováha. Pětadevadesátiminutový dokument zavede diváky do několikatisícových výšek a procestuje s nimi Jižní Ameriku.

Autor snímku dokázal umně propojit příběhy jednotlivých lidí, na které dopadají důsledky odtávání ledovců a ubývání vody, se sdělením odborníků. Manželé pěstující kávu v Kolumbii, ekvádorský rolník, pastevci v Peru  i chilští vinaři, ti všichni vypráví svůj příběh odehrávající se pod vrcholky Andských velehor. Úbytek vody má vliv nejen na zemědělce a zvířata, ale například i na výrobu elektřiny pomocí vody, která doposud platila za obnovitelný zdroj.  Bolívijský ministr životního prostředí pak na rovinu přiznává: „Už roky víme, že obyvatelé oblasti Chipaya budou muset kvůli přibývajícímu suchu odejít.

Dokument také názorně zachycuje práci vědců, kteří získávají vzorky ledovců pokrývajících špičky Andských hor v tisícimetrových výškách, aby je později analyzovali v laboratořích. V jeden moment je divák takřka očitým svědkem vrtu do masy ledovce. S kamerou doputujeme až do vrstev ledu starého tisíce let.

Tento dokument je však na samém počátku mapování dopadů klimatických změn na každodenní život obyčejných lidí. Za příběhy s otevřeným koncem tušíme zárodky mnohem vážnějších konfliktů, které nestabilní klima a nedostatek vody přinese.

Počin autora je třeba ocenit. Jeho snaha přinést očité svědectví z míst, kam se většina z nás nikdy nedostane, evidentně oslovila lidi ještě před samým natočením filmu - na jeho vznik přispěli tisíce dolarů prostřednictvím serveru Kickstarter. Na druhou stranu nelze nevidět, že film trpí pod tíhou „příliš klasického“ formátu, který se pro tento typ dokumentu zdá být dnes již přežitý. Touha nechat zaznít velké množství informací od velkého množství lidí činí dokument trochu těžkopádným. Hlubší propracovanost menšího množství příběhů a třeba i rezignace na několikavteřinové vystoupení slavných lidí jen proto, že jsou slavní, by byla ku prospěchu celého díla.

Ledová rovnováha
Ethan Steinman / USA / 2012 / 95 min

-          premiéra filmu a následná diskuse s režisérem: Lucerna, 6.3. v 19:15

-          repríza filmu: Atlas, 9.3. v 15:30