Ale k tomu důležitému. Rakousko se zavázalo vyrábět 100 % elektřiny z obnovitelných zdrojů do roku 2030. Nový Zéland se rozhodl přistoupit k dodatku Kjótského protokolu. Dodatek se vztahuje na období 2013-2020, aby nabyl právní závaznosti, je nutné, aby ho podepsaly 3/4 signatářů Kjótského protokolu. Nový Zelánd je 55. signatářem dodatku z celkových 144 signatářů Kjóta... Fosil dne dnes udělen nebyl a to kvůli mimořádné události. Udělena byla Záře dne a to 43 státům, které jsou silně ohroženy změnou klimatu (Climate Vulnerable Forum (CVF). Tyto státy, mezi nimiž jsou například Maledivy, Costa Rica, Fillipíny, Bangladéš či Vietnam, se zavázaly, že do r. 2050 se úplně zbaví závislosti na fosilních palivech.

20 zemí zdvojnásobí své výdaje na výzkum a rozvoj (Mission Innovation), Indie včera představila tzv. Mezinárodní solární alianci (International Solar Alliance), jejímž prostřednictvím se ve stovce nejslunečnějších zemí světa investuje 1 bilión €, aby se soláry staly běžnou záležitostí. Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) ovšem bude třeba na dosažení cíle maximálních +2° C průměrného globálního oteplení investovat v následujících 15 letech 16,5 biliónů amerických dolarů! Snad k tomu něco málo přispěje také "Průlomová energetická koalice" (Breakthrough Energy Coalition), kterou včera představil majitel Microsoftu Bill Gates a která združuje 27 světových miliardářů (počítáno opět v USD). Zda je mezi nimi Kellner, Babiš, Vítek, Komárek či Tykač jsem zatím nezjišťoval. Zpráva zajisté potěší Naomi Kleinovou, ikonu a logo antikapitalistického hnutí, které celkově zanedbávám. Ovšem zpráva, že 300 aktivistů má domácí vězení a že policie může - pro výjimečný stav - provádět domovní prohlídky bez povolení, mne nikterak netěší. Na druhou stranu nedisponuji informacemi, jimiž disponují tajné složky (nezapomínejme, že uvažování teroristů je zvrácené a že útočí nečekaně, maximálně destruktivně, s maximální jistotou a tím pádem cílí na slabá a vhodná místa...).

Většina z vás má asi jen matně tuší, oč zde vůbec běží, proč je zde tolik lidí a proč je to tak obrovská akce. Představte si obrovský veletrh, s desítkami tisíc návštěvníků, kteří jsou rozděleni do několika úrovní: delegáti, pozorovatelé a občané. Já jako pozorovatel mám přístup do areálů, kde probíhá většina jednání a dalšího programu. Na samotná jednání však s ohledem na francouzský přístup a zpřísněnou bezpečnost nesmíme. Koordinujeme se však prostřednictvím mezinárodních sítí a jistě si umíte představit, že to zásadní se zde neutají (přestože platí Chatman House rules).

Vyjma mezivládních vyjednávání zde probíhá obrovské množství doprovodných akcí, zejména přednášek a panelových diskusí. Zastoupeni jsou všichni, co ve vztahu ke změně klimatu něco znamenají: univerzity, nevládní organizace různého druhu (think-tanky, lobbystické, kampaňové, mládežnické, lidskoprávní, rozvojové, akademické), inovativní firmy, jednotlivé státy zde mají své pavilony... Mým tématem je adaptace, zejména v evropských podmínkách, které by byly relevantní pro ČR, snažím se ale sledovat i pár dalších. Dnes jsem zavítal na mimořádně zajímavou debatu vítězů soutěže Zelená města. V panelu seděl starosta Kodaně pro ŽP, starosta Nantes, vícestarostka Stockholmu, starosta Bristolu, reprezentantni Hamburku a Essenu. Dotaz v rámci diskuse položili také zástupce mládeže z Dánska, samozřejmě plynulou angličtinou. Diskuse to byla velice zajímavá a poučná, Praze, Brnu i dalším zejména progresivním městům se zde otevírá velký prostor, protože všichni z panelistů zdůrazňovali jako zcela klíčové sdílet zkušenosti.

Očekávání od výsledků konference jsou velká, ale někteří pozorovatelé varují, že propasti a neshody jsou mnohem větší, než si někteří odmítají připustit. Uvidíme.

#CZCOP21 #COP21