V listopadu 2015 jsme v Ekumenické akademii spolu s dalšími partnery spustili kampaň Pěstuj planetu. Ta upozorňuje na neudržitelný způsob produkce i spotřeby potravin. Zároveň chce lidem ukázat, jak lze každodenním rozhodováním ovlivňovat stav životního prostředí celé planety Země. Kampaň podporuje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková, spolumajitel vegetariánské restaurace Mlsná kavka Filip Kavka Smiggels nebo energetický expert Milan Smrž.

Pokaždé, když otevíráme ledničku nebo spíž, vstupujeme do globálního potravinového systému. Zní to podivně, ale je to pravda. Tento systém je neskutečně komplexní sítí spojující všechny lidi, firmy, organizace a vlády, jež se podílejí na výrobě, distribuci, prodeji a spotřebě potravin. Ať už jsme kdokoli a žijeme kdekoli na této planetě, potraviny, které jíme, nám dodává tento globální potravinový systém.

Ten ovšem zdaleka nefunguje bez problémů. Je to systém, který nutí každý den téměř miliardu lidí hladovět a který na druhé straně způsobuje, že ve většině zemí globálního Severu trpí více než 50 procent populace nadváhou. Je to systém vyznačující se nestálostí cen, která komplikuje život drobným pěstitelům i spotřebitelům. Tento systém stále výrazněji ovládá malá skupina nesmírně mocných korporací. A je to také systém, který do značné míry přispívá ke klimatickým změnám, přičemž je na tyto změny sám velmi citlivý. Je to systém nespravedlivý, a navíc neudržitelný.

Korporace a vlády však nejsou jedinými silami uvnitř tohoto systému. My, kdo nakupujeme, vaříme a jíme potraviny, máme větší moc, než si pravděpodobně sami uvědomujeme. Pokud společně vyjádříme nesouhlas s tím, jak potravinový systém nyní funguje, nebudou nás moci korporace ignorovat. Buď našim požadavkům vyhoví, anebo se budou muset smířit s tím, že jejich místo zaujme někdo jiný.

Moc, kterou jako spotřebitelé máme, si možná zatím ani neuvědomujeme. Každý z nás má přece svých starostí víc než dost: doma musíme hlídat rodinný rozpočet, pečovat o vlastní zdraví a zvládat všechno, co musíme. Je těžké při tom všem myslet na globální důsledky našeho spotřebního chování. Je těžké myslet na miliony ostatních lidí, kteří se stejně jako my musejí vypořádat s vlastními starostmi a povinnostmi.

Kampaň Pěstuj planetu se snaží zredukovat „globální pohled“ do rozměrů snáze vnímatelných. Poukázat na vazby mezi globálním potravinovým systémem a věcmi, které děláme každý den. Snažíme se ukázat, jak by domácnosti společnými silami mohly vyvolat změnu.

Pěstuj planetu vychází z mezinárodní kampaně Grow organizace Oxfam (https://www.oxfam.org/en/campaigns/grow) a lidem bude nabízet pět jednoduchých kroků, jak mohou snižovat nejen svůj dopad na klima a podporovat změny obchodních praktik, a tím zlepšovat životy lidí jinde na planetě, ale i jíst lépe a kvalitněji.

“O tom, jestli si koupíme úsporný kotel, rozhodujeme jednou nebo dvakrát za život. O tom, co jíme, ale rozhodujeme několikrát denně. Se změnou svých stravovacích návyků můžeme začít snižovat svůj dopad na klima hned teď,” uvádí Milan Smrž, expert na klimatickou změnu.

 

Co tedy mohou lidé pro snižování svého dopadu na klima udělat?

Neplýtvat

Skoro 1/3 všech potravin se vyhazuje. Když každý budeme více plánovat a vařit jen tolik jídla, kolik opravdu sníme, zachováme zdroje, omezíme vznik skleníkových plynů a tím snížíme svůj dopad na klima.

Jíst sezónní potraviny

Mnoho energie je zbytečně promrháno pěstováním potravin na nevhodných místech nebo v nesprávnou roční dobu. Jíst podle přírodního cyklu a lokálních podmínek je pro nás přirozené, udržitelné a navíc se vždycky máme na co těšit – třeba na to, až dozrají jahody!

Jíst méně masa

Chovem hospodářských zvířat se vyprodukuje 18 % celosvětových emisí skleníkových plynů a spotřebuje obrovské množství vody.Když si čtyřčlenná rodina dá alespoň jednou týdně luštěniny místo masa, může ušetřit takové množství vody, které odpovídá 17 plným vanám vody.

Podporovat drobné zemědělce

Pouze zlomek peněz, které utratíme za potraviny, se dostane skutečně k těm, kteří je vypěstovali. Nákupem potravin od drobných zemědělců podporujeme nejen udržitelnost produkce, ale i lokální ekonomiku, a nákupem fair trade i zemědělce v rozvojových zemích.

Vařit chytře

Při vaření často zbytečně plýtváme vodou a energií. Stačí jen několik malých změn, třeba nezapomínat na pokličku a vařit jen potřebné množství vody, a ulevíme nejen své peněžence, ale nezatěžujeme tolik planetu.

 

Vařte s námi podle těchto pěti kroků, k inspiraci přikládáme i recepty.