Dokumenty, jak později vyšlo na povrch, získal podloudným způsobem klimatolog Peter Gleick. Aby popírači klimatických změn skočili na kobylku klimatologům, se nestává příliš často: i mistr tesař se však někdy utne. Gleick se později za své jednání omluvil a rozhodl se odejít z vědeckého pracoviště, jež 20 let vedl.

Heartland k nynějšímu dění poznamenává: “Upřímně míněný nesouhlas by nikdy neměl sloužit coby ospravedlnění zločinných skutků a podvodu, jak jsme toho nedávno byli svědky. S odvoláním na obecnou slušnost a novinářskou etiku žádáme každého, kdo se účastní debaty o klimatu, aby se pozastavil a zapřemýšlel nad tím, co se právě stalo.”(1) V roce 2009, v předvečer Kodaňské konference, byla po hackerském útoku médiím zpřístupněna e-mailová komunikace klimatologů z University of East Anglia a rozbor dokazující údajné překrucování faktů, jehož se klimatologové měli dopustit. Pro kauzu se tehdy zavedlo označení ClimateGate. Institut Heartland ke krádeži osobních e-mailů tehdy uvedl, že „novinářům, akademikům i politikům umožňuje změnit postoj ke klimatickým změnám.“ Dvojí metr.

Britské, americké i jiné národní vládní instituce se o tuto změnu pokusily: nechaly si vypracovat několik nezávislých posudků. Pochybení byla zcela zanedbatelná, meritum věci zůstalo nedotčeno. Cílem hackerské aféry tak byla diskreditace vědců a  dehonestační kampaň, jež se nezakládala na realitě, ale překroucených interpretacích. (2) A jak této „jedinečné příležitosti změnit postoj ke klimatickým změnám“ využil samotný Heartland Institute? V listopadu 2011 jsme se na jeho stránkách mohli dočíst: „[Klimatologové], jak odhalilo Climategate, falšovali data, zakrývali poklesy teplot a očerňovali ty kolegy, kteří  se nedrželi linie katastrofické ortodoxie.” (3)

Co dokumenty zveřejněné na blogu DeSmog odhalují? Ačkoli Institut označil jeden z dokumentů za nepravý, ostatní dokumenty ukazují, že Heartland má roční rozpočet 4,6 miliónů amerických dolarů a pro letošek by si rád přišel na 7,7 miliónů $. Jeho aktivity jsou poměrně široké, hlavní činností však je diskreditovat klimatologickou vědu a výzkum – skupina ročně vydá na platy pracovníků, jejichž náplní práce je podkopávat závěry a práci Mezinárodního panelu pro klimatickou změnu při OSN (IPCC), 300 tisíc $. Letos má Heartland v úmyslu zaměstnat bývalého pracovníka amerického ministerstva energetiky, aby vyhotovil alternativní školský plán, který by zpochybňoval globální oteplování (rozpočet 100 tisíc $). Je příznačné, že institut, který si platí odborníky na manipulaci, se uchýlil k podobnému postupu i nyní: pozornost od sebe odvádí směrem k viníkovi.(4)

Zasluhuje si Peter Gleick spíše uznání než opovržení? Díky jeho přečinu, kterým si osobně velmi uškodil, nyní známe to, o čem se dlouho spekulovalo. Připadá vám nepřípustné hájit podvodné jednání? Není legitimní pro půtky s institucí užívat týchž technik, jaké sama obhajuje a jindy užívá? Kladli jste si podobnou otázku v případě Climategate? Anebo poté, co Libor Michálek zveřejnil nahrávky s Drobilem a Knetigem? Tehdy se rovněž ozvalo několik hlasů, které se namísto obsahu nahrávek věnovalo „neetičnosti nahrávání“. Shodou okolností je jeden z nich uveden i na stránkách heartland.org v rubrice „Heartland experts“. Václav Klaus otevíral v roce 2009 v New Yorku svým projevem s názvem “No Progress in the Climate Change Debate” mezinárodní konferenci, kterou organizoval právě Heartland Institute.


Autoři: František Marčík, Barbora Hanžlová