Město konferencí zcela žije. Městská doprava byla včera a dnes kvůli konferenci zdarma. V každé stanici metra najdete billboard propagující různé části programu konference, uslyšíte pravidelná hlášení o jejím konání. Na nádraží Garde du Nord, dopravním uzlu, odkud jezdí každých 10 min vlak do místa konání, je mnoho informačních stánků, nové informační cedule, které cizince nenechají ani chvíli na pochybách, kterým směrem se vydat. Po následcích terorismu ani stopy. Pouze 15° C na začátku prosince připomíná skutečný důvod, proč jsme se tu sešli.

Po výstupu z vlaku na nás čekají přistavené hybridní autobusy. Postupně se začínají plnit lidmi různorodých národností, ras, smýšlení, od antikapitalistických aktivistů, přes zástupce domorodých kmenů oděných do tradičního oděvu po klasické úředníky v oblecích, kterých je většina. Až u areálu Le Bourget nás nechá policie, muži v rozestupu 5 metrů od sebe, čekat přibližně půl hodiny. Účást 150 světových politiků, včetně Obamy, Putina, Merkelové, Camerona, čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a dalších si žádá svá bezpečnostní opatření. Areál hlídá 4 000 policistů, někteří ozbrojení automatickými zbraněmi, někteří na koních, psovodi, vrtulník, armáda v záloze. Akreditace stovek lidí najednou vpuštěných do areálu je blesková.

První den patří politikům a političkám, jejich projevům. Snad nikdo nevynechá nedávné tragické události. Alžírský prezident trefně poznamenává, že změna klimatu - podobně jako terorismus - nezná hranic. Z projevu prezidentů a prezidentek, které jsem slyšel, byly - vlastně ani ne tak překvapivě - silné projevy reprezentantů Paraguaye, Kolumbie, Samoy a Tuvalu. Obamův projev byl na jeho poměry standardní, po uplynutí 3 minutového časového maxima byl 4krát vypípáván. Francie si předsezvala, že nebude činit rozdílu a že všem nastolí rovné podmínky.

Ke skutečně dobrému projevu premiéra Sobotky, který poněkud překvapivě mluví česky (čeština není oficiálním jazykem OSN), jsme společně s Hnutí DUHA - Přátelé Země Česká republika za Glopolis vydali tiskovou zprávu. Slova jsou důležitá, ještě důležitější jsou skutky. K přečtení zde:http://hnutiduha.cz/…/premier-sobotka-na-klimatickem-summit…

"Fosilem dne" - anticena, kterou vyhlašují nevládní organizace - byla zvolena Belgie a to z důvodu, že se zatím jednotlivé vlády této země nebyly s to domluvit na společné klimatické politice.

V následujících dnech budou pokračovat velice technická jednání k jednotlivým kapitolám budoucí dohody, některá polootevřená, jiná zcela za zavřenými dveřmi.

#‎CZCOP21